Stofwisseling een Fysieke en Mentale uitdaging

In de Sport&Lifestylecoaching bij FIT in LIFE geef ik informatie over de Stofwisseling, elke keer haal ik de workshop Stofwisseling er bij. Juist om te weten hoe het in je lichaam werkt en wat daar voor nodig  is om goed te blijven functioneren doen deelnemers van mijn coachtrajecten beseffen dat ze zelf het lichaam kunnen sturen. De leefstijl aanpassen is een proces en zowel een fysieke als mentale uitdaging en daarin is de uitleg over wat de Stofwisseling nu precies is en hoe je de Stofwisseling kunt versnellen zeer belangrijk. Vaak gaat onvoldoende en ongezond eten samen met stemmingswisselingen en emoties. Om verschillende voedingsstoffen te benoemen kan ik precies vertellen wat dat met het lichaam doet.

De Stofwisseling of Metabolisme komt na de spijsvertering en om het maar even zo te zeggen: “zet eten om in energie en bouwstoffen voor het lichaam” en volgens Wikipedia  betekent Metabolisme “het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in cellen van organismen. Het maakt energie vrij uit opgenomen stoffen en reservestoffen. Het Metabolisme regelt het gebruik van bouwstoffen en energie, als bron voor alle biologische processen in ons lichaam. Maar het helpt ook bij het verwerken van afvalstoffen en het eventuele elimineren van een teveel aan opbouwstoffen”.

Vanaf hier, wanneer je een coachingstraject volgt leg ik uit welke processen dat zijn! De motivatie om bewust te zijn van de voedselinname en het eetpatroon te veranderen en voedzamere producten te nuttigen en na het sporten de benodigde voedingsstoffen aan te vullen is het doel.

Veel en regelmatig bewegen helpt je Stofwisseling actief te houden, ook in de uren na het sporten. Intervaltrainingen die je hartslag omhoog krijgen zijn hiervoor het meest geschikt. En wat is dit dan voor training? er zijn verschillend opties en dit ga je in het coachingstraject zeker ervaren!

Het mentale aspect met name stress beïnvloed de stofwisseling. Wat minder stress te hebben is makkelijk gezegd als je onder voortdurende druk van buitenaf bezig bent of emotionele kwesties moet doorstaan. Maar ook hierin kun je meer ontspanning zoeken door fysiek aan de slag te gaan en meer te relativeren. Probeer Mindfulness, dit zorgt voor meer rust en energie, bewustere keuzes, acceptatie van de leuke en minder leuke dingen in je leven en zorgt ervoor dat je meer kunt genieten en meer zelfvertrouwen krijgt. Ook hierin is de begeleiding van belang in het coachtraject.

Wil je meer weten over de Stofwisseling of over een Gezondere Leefstijl, heb je behoefte aan en coachingtraject met Mindfulness? Onder contact op de website kun je aangeven welke informatie je wilt en stel je vraag of maak een afspraak voor een intakegesprek. Ook voor bedrijven en zijn werknemers kan er een workshop of lezing gereserveerd worden met als onderwerp Gezondheid&Vitaliteit.