Voeding en verzadiging een Geluksgevoel

“Als ons lichaam genetisch gezien nog steeds is ingesteld op het eten van noten, zaden, veel fruit waaronder bessen en een ruime variatie aan groenten waaronder knollen en wortels, vis, gevogelte en wat wild, dan past onze huidige voeding daar helemaal niet bij. Nu eten we voornamelijk, bewerkte graanproducten (brood, crackers, koek, rijst, pasta, en allerlei ontbijtproducten), kaas, en andere zuivel, vlees, veel suiker (let op gemiddeld wel 50! kilo per jaar per persoon) weinig groenten en fruit en af en toe een visje. Als ons lichaam is ingesteld op de hele dag bewegen, hoe kunnen we dan van ons lichaam verwachten het goed te doen zonder te bewegen. Als ons lichaam is ingesteld om de hele dag buiten te zijn waar halen wij dan onze vitamine D vandaan die onder invloed van het zonlicht aangemaakt zou moeten worden, uit boter? Nee, want dat eten we niet meer dat is te vet, dat hebben we allang uit ons menu geschrapt, hoe houden we dan onze botten sterk, met het drinken van magere melkproducten? Daarnaast staan we de hele dag bloot aan allerlei voor ons lichaam vreemde stressoren. Wat moeten we eten om ons goed te voelen en waarom?

Eten kan voor sommige mensen werken als een lichte vorm van antidepressivum en heeft vergelijkbare effecten op de hersenen als drugs. Endorfine speelt hierin een belangrijke rol, “het lichaam geeft minder endorfines af en om een goed gevoel te krijgen is er de hunkering naar een lekkere snack”. Stress en vooral chronische stress zorgt ervoor dat er minder verzadigingshormoon (leptine) aanwezig is waardoor je eerder meer eet. Stress weg eten is voor een grote groep mensen effectief om met stress om te gaan. Het voelt dan fijn om even wat lekkers te snacken zodat het vervelende gevoel van stress afneemt. Tja, voor even een geluksgevoel?!

Mensen die redelijk gezond leven kunnen toch last hebben van een vervelend overgewicht door deze emotionele eetbuien. Het wordt een probleem als iemand iedere dag het nodig heeft om het vervelende gevoel te onderdrukken. Het eigenlijke probleem zal dan aangepakt moeten worden! Ook als je slechts een beetje voeding tot je neemt en te mager bent, geeft dat veel problemen en is een andere kijk op voeding noodzakelijk.

Hormonen en neurotransmitters

Hormonen beïnvloeden vele functies binnen ons lichaam, waarbij de stofwisseling centraal staat. Je hersenen, je zenuwstelsel, je hormoonsysteem en de werking van de neurotransmitters zijn uiterst gecompliceerd met elkaar verbonden. Via veranderingen in de stofwisseling worden veel functies geregeld of beïnvloed zoals:

  • de voortplanting
  • de groei en ontwikkeling
  • de stofwisseling
  • de spijsvertering
  • opslag en verbruik van reservevoedsel
  • de water- en zouthuishouding
  • coördinatie van diverse orgaanfuncties
  • het gedrag, gevoel en emoties

Hormonen hebben invloed op het gedrag, gevoel en emoties. Dit heeft alles te maken met de werking die hormonen als neurotransmitters hebben op de hersenen. Neurotransmitters hebben een zeer belangrijke functie in de hersenen. Ze reguleren bijvoorbeeld onze stemmingen, eetlust, slaap en onze reactie op pijn.

Een aantal stoffen die in ons lichaam gemaakt worden kunnen je stemming positief beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn de neurotransmitters: serotonine, dopamine, noradrenaline en endorfine, die in de hersenen prikkels overbrengen. Heb je hier voldoende van dan zul je een normaal blij, gelukkig en tevreden gevoel hebben. Heb je er te weinig of teveel van dan kun je een enorme verscheidenheid aan klachten hebben, van slecht slapen, angsten, agressiviteit, sombere gevoelens, prikkelbare darmen tot pijn aan toe!