Voeding en de Toekomst

Preventie tegen allerlei ziekten die ontstaan door ongezonde voeding of levenswijze wordt steeds belangrijker. Nu begint de medische wereld ook steeds meer in te zien dat voeding een hele grote rol speelt in de gezondheid van mensen. Hoe eerder wordt begonnen met te leren wat goed voor ons is, de bewustwording, des te beter is het op latere leeftijd. De vitaliteit en gezondheid wordt hiermee bevorderd. Allerlei gezondheidsrisico’s worden verminderd of zelfs uitgesloten.

Voeding en voedingsmiddelen moeten in de toekomst een bijdrage gaan leveren aan een gezondere levenswijze. De gefabriceerde en veelal alle bewerkte producten zitten boordevol suiker, zout, toegevoegde producten en vet en bovendien de porties, die steeds groter worden, worden onverzadigbaar gegeten.

Voornamelijk moeten mensen zich bewuster worden van wat ze eten. Er is veel informatie te vinden over gezonde voeding en de bereiding van voeding. Het is zaak collectief en preventief te werk te gaan.Vanuit de regering, die de gezondheid van alle inwoners voorop moet stellen. Een beleid en onderzoek richten op minimaliseren impact van ultra processed foods en gericht op creëren gezondere voedselomgeving. Multidisciplinaire samenwerking *NAV. De gemeentes zouden kleinschalige projecten in buurten aan moeten sturen.

Maar ook bijvoorbeeld snacks, frisdranken en ander gefabriceerd voedsel zullen uit de schoolkantines geweerd moeten worden. Op scholen kan er gestart worden met lesstof over gezonde voeding.

Nu al wordt het zout_en suikergehalte in voedingsmiddelen drastisch teruggeschroefd. Op de suikerhoudende dranken komt een suikertaks. Er worden specifieke voedingsmiddelen ontwikkeld voor risicogroepen.

Het blijft belangrijk om individueel mensen te behandelen en te coachen op weg naar een gezondere leefstijl. Over het algemeen is het effect van de aanpassingen op onze voeding en het beleid hierover afhankelijk van of de consumenten informatie over de verbindingen tussen specifieke voedingsstoffen en hun eigen genetische make-up, gewoonten in hun leefstijl willen veranderen.

(*Het platform van en voor voedingswetenschappers de NAV, de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen, wil het belang van de voedingswetenschap voor de volksgezondheid duidelijk voor het voetlicht brengen door wetenschappelijk onderbouwde beroepsuitoefening en ethisch verantwoord handelen.)