De Aardappel

Het aardappelcongres, onderdeel van de campagne ‘Power to the Pieper” met het aangeboden programma “ de aardappel als vezelbron en koolhydraatbron” is om over na te denken en de voordelen en/of nadelen op een rijtje te zetten.

Omdat de aardappel als dikmaker wordt gezien is de aardappel door verschillende koolhydraatarme diëten uitgebannen en de aardappel heeft daardoor ook een beetje een negatief imago gekregen. Inderdaad bevat de aardappel genoeg voedingsstoffen en kun je de aardappel toevoegen in een gezond voedingspatroon voor een voedzame maaltijd. De aardappel is niet weg te denken uit een gezonde maaltijd. De antikoolhydraat eters, de klanten met obesitas of een specifiek dieet daar buiten gelaten.

Al mijn klanten die of een te hoog vetpercentage hadden, een sporter/atleet is of die zich een nieuw voedingspatroon aanleerde, kregen in de weekschema’s altijd een maaltijd met gekookte aardappel of aardappelstamp voorgeschreven, en dat zal nu niet anders zijn. In combinatie met verse groente, verse kruiden en kip of vis is het een volwaardige maaltijd. Ik twijfel er niet aan om de aardappel uit het voedingspatroon te halen. Ook kan je met een aardappel gevarieerd eten en is goed te combineren met diverse groente, die de maaltijd voedzaam maken. Ook zijn de verschillende smaken in een maaltijd van belang, juist om het lekker en smaakvol te maken en zonder toevoegingen van geprepareerde en chemische bestanddelen. Een ander verhaal zijn de voedingsstoffen die in een maaltijd zitten en die met elkaar te combineren zijn en weer wel of niet goed verteerd kunnen worden.

De aardappels zijn een bron van vitamine B1 en B6, vitamine C en kalium. De aardappels zijn natriumarm en bevatten koolhydraten en een klein beetje eiwit, water en zijn helemaal niet vet. De vezels zorgen ervoor dat voedsel beter wordt verteerd. De aardappel bevat minder calorieën dan pasta of rijst. Een normaal portie aardappels bevat 4/5 aardappels aangevuld met groenten en vlees/kip/vis.

We kunnen wel stellen dat de grootste hype het bewerkte voedsel en de bewerkte aardappels zijn. Aardappels gefrituurd, voorgebakken met toevoegingen en in vele soorten en maten verkrijgbaar, worden veel geconsumeerd. Juist worden de bewerkte aardappelgerechten gegeten omdat ze misschien smaakvoller lijken, sneller klaargemaakt zijn, het lekker doorkauwt, in mooie verpakkingen zitten en aantrekkelijker worden gemaakt om het te kunnen verkopen. Het liefst eet men grote porties maar worden de toevoegingen van te veel zout en specerijen (E-nummers) en andere houdbaarheidstoestanden vergeten. Het gevolg is dat je er steeds meer van eet! En misschien wel meerdere keren per week.

Je begrijpt dat darmklachten, maagoprispingen en energieloos zijn niet is uitgesloten, na deze snelle hap. Een te hoog vetpercentage kweken neem dan de bewerkte aardappel variant of de kant-en-klaar maaltijden!

De Gezondheidsraad heeft op dit moment geen recente cijfers over het consumeren van de aardappel in Nederland. Door het Voedingscentrum is de aardappel wel opgenomen in de schijf van vijf.

Kijk ook eens op: Kennisplatform.aardappels.nl voor extra informatie over de aardappel.